Examentraining
Het Nederlands examen bestaat meestal uit 3 of 4 teksten. De teksten zijn vaak een uiteenzetting, een betoog of een beschouwing. In onze examentraining leer je de verschillen tussen deze tekstsoorten te herkennen en te beoordelen of een tekst een objectief of subjectief is. Belangrijk is om de hoofdgedachte en het onderwerp van een tekst te vinden. Het herkennen van signaalwoorden (zie onze synoniemenlijst) helpt je om teksten te analyseren. Aan de hand van onze stappenplannen en tips ben je optimaal voorbereid voor het examen! 💪

Oefenen, oefenen en oefenen
Het oefenen van oude examens kost veel tijd maar is één van de beste voorbereidingen op je Nederlands examen! Door veel examens te oefenen, krijg je meteen inzicht in het soort vragen en soort teksten, oefen je vragen op niveau en maak je kennis met de lengte van het examen (3 uur). De meeste examenleerlingen zitten hun volledige tijd uit en komen soms zelfs tijd tekort.

Examenstrijder heeft examenteksten Nederlands vanaf 2008 gesorteerd! Meld je aan en start direct met oefenen!

Examentips
Het zijn de kleine dingen die het doen. Wij hebben daarom een kleine selectie gemaakt van handige Nederlandse examentips.

◼️ Aftrekpunten voor onjuist taalgebruik
Lees je zinnen altijd na om incorrecte formuleringen en onjuist taalgebruik te voorkomen. Op het centraal examen kan je maximaal 4 aftrekpunten ervoor krijgen.

◼️ Signaalwoorden
Let op signaalwoorden in de tekst. Ze wijzen jou naar het juiste antwoord! Leer daarom onze signaalwoordenlijst gesorteerd op functie uit je hoofd.

◼️ Laat je niet misleiden!
Heb je 5x achter elkaar een ''A''? Laat je niet misleiden want dit is mogelijk. Alle meerkeuze antwoordmogelijkheden staan namelijk op alfabetische volgorde waarna het correctiemodel is ontstaan.

◼️ Herhaal de vraag in je antwoord
Herhaal de vraag in je antwoord zodat je zeker weet dat je gericht antwoord geeft op de vraag.

Voor meer examentips van docenten en (oud-)examenleerlingen volg onze social media kanalen en meld je aan voor onze examentraining!

Examenrooster

Klik hier voor het examenrooster VWO 2022